Sunday, March 31, 2013

SEGMEN : MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH


Hari ni Kucen nak join SEGMEN lah.. nak tambah follower.. kot ada yg minat kucen, leh lea tambah kenalan n follow memfollow.. heeee... jom join ramei2!

49

Wednesday, March 27, 2013

KOMIK KUCEN DALAM BAHASA JAWI - PART 2


HAISHHH.. teman ingat nak asingkan komik kucen dalam bahasa jawi ni jadi part 1 and part 2.. tapi last2 terpublish semua sekali lea pulak.. hu3.. malas nak edit2 so, teman masukkan baki2 komik berkenaan kucen bole x? heee.. nanti lah kalu ada lagi komik kucen yg teman jumpa, teman upload lagi yea.. setakat ni.. ini saja... enjoy reading yea!



 Miawww...
Kenapa ni Miaw?
Oooo.. tong isi makanan tersumbat..
Patutlea botol susu anak buah Annur hilang, Miaw sorok kat sini rupanyaaa..!

KOMIK KUCEN DALAM BAHASA JAWI-PART 1

haii.. hari ni nak wat wordless wednesday punya entri tapi mcm x bole jea.. kena menulis juga nampaknya.. he2.. tp x tulis byk lea kann.. teman nak ngajak baca komik yg ditulis dlm jawi.. sape pandai baca jawi silakan baca.. dan sape yg masih belajar jawi bole gak try baca.. klu xleh phm baca translate kat bawah 2.ini part 1.. untuk part 2 akan teman upload nanti yea.. heee.. enjoy baca komik yeaa..

Miaw nak apa ni? td kan dh bg makan? Annur sibuk buat kerjalah..
Haah??
HiiH gerammnya.. Annur belum save lagi la miaww!


Annur, nanti kau kawen sape nak jaga miaw ni?
Huda lea jaga...
Apa pulak Huda yg jaga, bagi org jelah..
Ok.. bg org lah klu mcm 2..
Ini Kucingnya.. 
terima kasih Annur (sambil amik miaw dari Annur)
Haa.. kan senang..
Alamak Annur, Miaw dah balik..
Aha.. Huda jaga diaaa..


Sejuknya malam nii..
Horeyy.. keje pun dh siap..!
Eh? Miaw nak pakai Laptop kea?
Hah? nak pusing?
Laaa.. nak tido kat situ rupanyaaa..


Hari ni Annur Demam, Miaw Jangan Kacau Tau...
Terima Kasih Yea Miaw..
Orang Tak Pernah Tuam Dahi Pakai Kucen Lea Miaw..


 Miaw sakit ke ni?
Yea.. Kejap Lagi aku nak bawak dia dapatkan suntikan
O.. maksud kau injection?
Aaa...
Lain kali sebut lea suntikan.. dia jarang dengar
Manalah aku tahu Miaw paham cakap orang putih...

Miaw!! (bola jatuh dlm adunan kek Annur)
Eh Miaw, jangan usikk..
Adunan ni Annur nak buat kek..
Opocot kau meletoppp.. 


Hari tu makanan miaw habes,
Annur lambat balik dan Miaw sangat lapar..
Annur dah balik.. Miawww... Prankkk..!!
Kenapa ni? 
Langgra Cermin pintu...




 Suka betul Miaw bila kau datang Aisyah..
O.. yeke?
memanglah, kalau kau ada dengan aku pun dia dah takmau manja2..
ha.. ha..
Wah.. kasut aku pun dia sorok atas bumbung..
Dia Tak mau kau balik lea tue..


Panas pulak malam ni, miaw tolong bukakan kipas...?
Sekejap lagi Annur bagi makan yea..
Laaa... betul2 punya buka niii..


Miaw.. Tido tauu..
Aduhh.. takde karan pulakk... (elektrik)
X apa.. boleh pasang lilin..
Accchumm..
Yg tadi 2 mancis terakhir tau tak.. ?


 Ini Kucen saya..
Lapaq kaaa?
kesian hang.. 
XXXXX bole ka?
ayat yg ni teman x paham.. sape leh gitau?
Laaa.. dia nak habaq soh katop(tutup) paipp..


Annur baru lepas goreng ikan, nanti mak belilah lauk buat tambah2..
Haaa! miaw buat apa??
Miaw2 (sambil sayang ikan..konon ngigauu.. ha3)
Cover Kantoi lea 2...


Miawwww..
Eh, Miaw buat apa main kat luar tingkap 2??
Tolong kak Annur, Pintu Kunci.. Miaw nak masuk..
Hah!? Miaw bole bercakap??
Kamu ni Jihah, suka menyakat kakak tauu, kamu ingat miaw 2 patung puppet ?
Haha.. kakak terkenaaa..


Jangan buang bising tau, anak buah Annur tgh tido..
Miawwww...
Baby : Haippp.. mana mau pergi haaaaa..
Miawwww...

========================================================================
Ha2.. semoga korang semua enjoy baca komik kucen ni.. he2.. teman xtau nak credit ke sape komik ni sebab dh lama dh teman simpan buat bacaan masa lapang.. heee.. ingat yea.. baca Jawi dulu.. kalau xleh baca baru tgk translate yg teman buat kat bawah 2.. he2.. bkn ikut ayat pun.. teman buat ikut phm teman jea.. hihihihi.. walau pepun ada jugak yg teman x paham.. gambar ke 4 terakhir.. sape leh bag tau teman apa dia yea..? teman x leh tangkap lea ayat apa yg ditulis dlm jawi 2.. heeee..

Wednesday, March 20, 2013

Anak Kucing di dera sampai mati.. Manusia Berhati Binatang!

Apa perasaan korang bila tengok gambar ni? rasa mcm nk peluk2 jea kitten ni kan?! cumey giler..! tp ada pulak manusia yg berhati binatang boleh plak bertindak kejam terhadap kucen2 yg bernyawa ni!! memang vongok punya manusia.. teman benci pada pendera binatang, terutamanya pendera binatang kesayangan Nabi ni.. mana letaknya perikemanusiaan dalam diri 2? baik xyah jadi manusia klu dh perangai macam binatang.. haaa.. amik kau.. sekali teman marah.. abes semua teman kuo.. aishhh! geramm!

Opsss.. marah punya pasal.. lupa nk say Salam kat korang semua.. sorry kepada semua.. hari ni baru teman dapat buat entri terbaru.. sebab sejak beberapa hari lepas teman x berapa sihat.. sakit perut.. mcm2 lah.. tp hari ni nak jugak luang sikit masa untuk share dgn kawan tentang gambar yg teman lihat di inetrnet baru2 ni.. amat2 sedih tengok gambar ni.. memang kurang ajar betul org yg dera anak2 kucen 2 sapai mati.. memang bukan manusia.. kejammm! 

Ibu kucing ini terus menjilat mayat anak-anaknya dengan harapan mereka sembuh kembali. Mengikut sumber, saksi terdengar kucing menangis di tingkat bawah, dan apabila mereka sampai ke tempat kejadian, mereka menemui kucing liar dan anak-anak kucing yang diseksa sehingga mati. Kesemua badan anak-anak kucing tersebut dipenuhi dengan tembakan pistol angin, dan ada pula yang diikat lehernya, dan ada pula yang dibedah sehingga jantung kucing itu terdedah, dan kepala ketiga-tiga kucing yang lain dipijak! Kejamkan orang ni?


Wednesday, March 13, 2013

Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini bermula dari 7.00 pagi 9 Mac 2013 sehingga 11.59 malam 20 Mac 2013. Mia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

WORDLESS WEDNESDAY #2


AWAS!! PANADOL MEMBUNUH KUCING ANDA!!

Tuesday, March 12, 2013

Wordless Wednesday--> Follower ke 100


Hai kome semua.. dah makan tengahari kah? heeee... entri hari ni teman nak share tentang Follower teman yang ke 100 .. tak sangka pulak blog ni leh gak sapai angka 100 yea.. apa2 pun.. TQ pada yg Follow blog ni.... mana2 blog yg teman tlepas pandang nak follow or singgah sila tinggalkan komen disini.. teman akan jejak korang balik n follow korang.. okeh? he2..

Okeh.. x mo citer byk2 sebab nama pun Wordless kan..buat Angiela lak..  thanx buat Angiela kerana sudi follow sini yea.. keep in touch okeh.. kawan2 lain yg nak kenal Angiela boelh la ke blog Angiela ni.. sila KLIK kat Banner atas ni.. salam perkenalan buat semua.. he2.. =)

# Angiela suka kucing X? =?)




Saturday, March 9, 2013

KiSaH Si BuTaNg Yg nOtiiii

he2.. cumey x? nak baca story pasal kucen ni x? jom baca entri ni sampai abes yea!

Actually, inilah Butang.. Kucen teman yang domok ni ( mana tak nya.. asik tido. tido.. tido jea kojenye.. hu3  ) Sejarah mula bela Butang bukan d rancang.. semua secara kbetulan.. pd 11hb Julai 2012.. selepas selesai ptndingan Video Jabatan, teman n en. hubby bercadang makan kat luar j.. so, kami g lea kedai mkn yg biasa en. hubby mkn 2.. masa tgh menunggu order mkn.. dtg lea sekor kucen ( kaler mcm kucen lamaku..Mate Beso ).. siap main2, terlompat2.. n cute sgt.. (masa 2 kecik lg.. ) teman jatuh hati n suka sgt2 kat kucen 2.. n lepas j abes mkn, kmi try tanya tuan kedai bole x nk amik kucen 2.. tuan kedai kata x bole.. x puas hati dgn jwpn skali lg teman tanya, bole x nk amik kucen ni..? tuan kedai ckp xbole sbb ada org kedai nk.. huuu.. mmg frust sgt masa 2.. kucen 2 plak manja sapai kmi nk balik pun dia main2 tlompat2 kat tayar moto hubby.. huu.. rasa mcm nk j amik bwk lari.. hu3.. last2 hubby ckp, dia nk rompak kucen 2 tgh2 mlm nti.. smata2 sbb teman nk .. hu3.. pastu teman kata x syok lea bela kucen rompakan.. hik3.. hubby pun xnk mengambik hak org tnpa kbenaran kan.. so, kami pun redha j lea.. gud bye kucenn.. =( ..

beberapa hari pastu kakak ipar teman (k.eida) g tau kat hubby.. ada kucen mcm mate beso, dia tanya hubby nk k? then k.eida pm teman dlm fb.. tanya sndiri kat teman.. teman igt mmg xnk bela kucen dh sbb xdpt yg kat kedai mkn 2.. rasa mcm mls j nk bela kucen lain.. hu3.. tgk2 hubby kata k.eida nk bg kucen yg sama yg kami lihat kat kedai mkn 2.. masyaAllah.. terkejut sgt2.. n mcm xpercaya kucen 2 akan dok dgn kami.. heh3.. maka kmi terus kata setuju.. heh3.. semua berkat k.eida kenal rapat dgn tokei kedai.. xyah mtk, tokey 2 yg nk bg.. hu3.. rezeki kami dpt si Butang ni.. heee.. pastu terus letak nama butang coz mmg dh lama simpan nama 2.. kat kg nk letak kat kucen2 mak plak x suka nama 2.. hik3.. so, teman simpan lea nama 2 utk letak kat kucen2 teman sendiri nti.. 

inilah tuan Butang yg sebenarnya.. dgn tuannya yg ni dia berlagak supan santun jea.. diam membatu macam bukan dia jea.. klu x.. pasti terlompat sana terlompat sini.. hu3.. kelakar!

heee.. akhirnyaaa.. Butang dh membesar bagai johan.. siap suka pnjat2 n wat akrobatik lg.. hu3.. penat jugak mlayan si Butang ni.. tp Alhamdulillah.. dia menghiburkan.. Teman mmg syg kucen.. syggg sgt kat butang.. sib bek hubby pun suka kucen.. heh3.. dh dpt butang hari 2, kmi terus g cari brg2 n bekas makan utk butang.. so xcited weh.. kandang kucen x beli sbb k.eida dh bg 1 kandang kucen.. (kaler pink lg 2.. ) heh3.. tQ 2 k.eida.. =)skrg butang dh ada syampu sendiri (dlu pakai i punya.. ), dh ada susu tepung sendiri (dulu guna susu tin j.. kesian.. ), dh ada mainan sendiri.. (dlu ponyok2 kertas baling pun dia kejo.. heh3.. ), dh ada tuala sendiri.. (dulu pakai t.shirt lama j lap bulu pas mandi ), dh ada pasir wangi.. less odour.. dlu pasir murah j .. (busuknya bila dh overdoss beyak.. hik3.. semua 2 hanya utk butang.. heh3.. hope butang hepi.. (mmg nmpk hepi pun.. =P )

Haaa.. ini lea gambo Butang masa mula2 kami dapat.. heee... cumeykan! umur masa ni 3 bulan x silap teman.. tapi masyaAllah.. kuat manjatt.. baru sapai umah kami udah manjat tinggi2.. risau kami tauu.. adoii.. noti giler.. hu3..


pada masa lapang Butang suka tengok kartun ni.. ha3..


Tidonya terlentang.. yg adoi.. sensoreddd..

antara aksi butang.. suka manjat, suka main kotak, suka tido, suka gigit lengan teman, suka main dgn bear kecik sapai terputus2 kaki tgn bear 2 dibuatnya.. (tgk dlm gambar) hu3..

Ni gambo I/C Butang.. hik3..

Butang bersama Trofi Kemenangan Kucen cumey! kui3.. Yolah tuuuu...

Budget Cumey kununnn.. puii.. (hi3)

Aksi Gangnam Style tuuuu... nampak x?

Antara snap terbaek temannn.. hih3

Yg ni Butang dah Beso sikit.. 11 bulan..

2 mainan dia lea 2.. bantal pink.. huwaaaaa.. my bantal kecik masa hantaran dulu.. huuuu..

Aishh.. tgh tengok movie tiba2 ada plak sumthing dok atas lappy teman ni.. penuh satu screen lak 2.. apo pun xleh nampok.. sabo jea lahh..

tido berbantalkan lens camera SONY..  hamboihhh.. nak bantal sedap.. hemmm..

merenung ce'k ce'k (cicak)

Gambo tido lagiii? he3.. kan teman udah bilang tadi.. si Butang ni suka TIDO TIDO TIDO jea KOJE nyaa.. ha3.. 2 yg domok rupa gini.. heh3.. 

sampai sini aje story tentang kucen teman si Butang ni.. nanti lain kali teman update entri kisah Butang punya pe'el lak yea.. heee.. itupun klu korang nak baca.. xnk baca pun xpelah.. hu3..Opssss.. sebelum terlupa, teman nak share foto kucen teman yg dah pergi jauh.. (mati) pd bulan Mei 2012 tahun lepas.. nama kucen kesayangan teman 2 MATE BESO.. teman sayang sgt MATE BESO.. tiap malam teman tido kan dia, selimutkan dia, dodoikan dia.. (pasti korang x percaya n ckp teman merepek kan.. tp itulah kenyataannya.. keakraban kami x dpt dinafikan lagi.. huuu.. tp sedih.. ajalnya sapai dlu.. baru setahun lebih umur dia.. tp dia pergi kerana sakit dalam perut.. apa2.. kisah MATE BESO ni akan teman ceritakan dalam entri akan datang.. insyaAllah.. jom tengok mcm mana rupa MATE BESO.. ada persamaan x dengan si BUTANG? =) ada iras2 jugak kann.. 2 pasal teman amik si Butang ni.. heee.. 

ni MATE BESO masa kecik.. xtau nape bulu dia lain sikit masa ni.. tengok 2.. dia pun suka bear mcm Butang gak kan.. dah ada 1 persamaan..

Cakkkkkk.. heee.. MATE BESO bagi auncak kat korang semuaa..

Suka tido terlentang.. heee.. 

Ini bukti MATE BESO tido berselimut, jgn x caya.. sapai pagi dia tido dgn teman tau.. klu teman jaga baru dia jaga.. he3.. memang manja bebenor budak ni.. heeee..  walaupun dia dah tiada.. teman selalu tatap video MATE BESO kat Youtube.. kalau korang nak tengok klik jea kat bawah ni.. video si BUTANG pun ada gak teman upload.. =)


dan cuba tengok video ni..MATE BESO MY LUV.. korang pasti akan tertanya2 nape dia jalan macam 2.. ada kisah disebaliknya.. nantilah.. ada masa teman akan ceritakan..

SEKIAN...






Tuesday, March 5, 2013

WORDLESS WEDNESDAY - sweet gitu kan!