Saturday, April 13, 2013

Kerenah Kucen Bunting yg bolat.. heee

Sape pernah berhadapan dgn situasi kucen bunting nak beranak? heee.. pasti ramai yg bela kucen pernah kot hadapi situasi ni kann.. heee.. termasuklea teman, teman pernah jugak lea berapa kali menghadapi mak kucen yg nak beranak.. hu3.. kalut jugak lea mula2.. yelea risau mak kucen 2 terberanak tgh2 rumah kang.. x pasal je kan.. hik3.. apa yg teman leh kongsi ialah time mak kucen nak beranak, dia akan mengiau2 kuat mcm mintak mkn tp bkn nk makan.. dia nk kita ni bersiap siaga untuk sediakan persiapan dia nk beranak.. 

hik3.. aku dulu xtau.. tp gerak hati mmg terasa mak kucen nk beranak dh, sebab tau mak kucen dh mengandung ckup bulan dh, he3.. perut pun beso teman tengok.. mmg x mustahil mak kucen dh tiba masa nak beranak... apa lagi.. cepat2 cari kotak kosong.. bg kat dia, pastu dia masuk kotak 2.. dia baring.. x sampai 5 minit dia kua balik.. ngiau2.. adoiii.. apa pulak dia nk ni.. teman udah x ketahuan.. hu3.. pastu mak kucen ni gi dekat kucen remaja (sebab muda lagi.. hik3) yg ada dkat situ dia ngiau2 n jilat2 kucen 2.. pastu kucen renaja 2 pun bg respon manja gak.. yelea.. dh mcm mak n ank kan.. pastu dia follow ibu kucen masuk kotak.. hik3.. aku x paham nape.. pastu kucen remaja 2 kuo lik, adoi.. apa lagi.. mak kucen pun follow kuo jugak sambil ngiau2 kuat mcm td.. 

hoh.. baru aku faham.. RUPA2NYA MAK KUCEN NAK ADA TEMAN DIA MASA DIA BERANAK... so, aku pun amik kucen remaja td pastu letak dalam kotak mak kucen tu, letak sekali mak kucen dlm 2.. pastu letak penyendal x bg kucen berdua 2 kuo lagi.. x lama pastu.. teman terkejut.. dah denga sora anak kucen kecikkk.. sweet sgt bunyi sora dia.. ahaaa.. intai2 dh kuo sekor.. tp agak menggelikan sebab ada lendir 2.. so teman x mo tengok lg.. dh lama pastu baru tgk.. huuuu,, cumey2  bolat2.. dahi jendul lak 2.. hik3... hooo.. rupanya mcm 2 mak kucen kalau nak beranak yea.. heee..

Saturday, April 6, 2013

TIPS BAWA KUCEN TRAVEL

ha3.. tengok muka kucen 2.. lawokk..

contoh beg carrier kucen..

Haiiii.. kali ni teman nak bagi tips tentang bagaimana nak bawak kucen travel.. maksudnya kalau balik kg rasa kesian nak tinggalkan si bulus sorang2 kat umah, leh jea bawak lek kg sekali.. janji pandai n dah standby apa yg patut untuk yg terbaek buat bulus kita kan.. heee... teman x pernah bawa kucen travel jauh2 lg.. setakat dari KL ke KLANG ada lea.. itupun sebab nak minta tolong adik jagakan Butang teman 2.. sebab kami nak balik kg.. he2.. so, nak bg tips pun x reti lg.. tapi ada sorang kawan teman ni memang selalu travel dengan kucen2 nya all the times...dalam sebulan adalah dalam 1 hingga 2 kali sebulan.. kucen dia Ada 2 ekor yang jenis tak kisah dalam kereta tapi seekor lg mmg cepat nervous naik kereta. First time naik kereta dia mengiau tak berhenti hingga hilang suara. Ok mari kita baca serba ringkas tips2 dari beliau.. cewah..

Cara yang saya cuba buat adalah bg mengatasi masalah ni:

1. Try to travel early in the morning or night (kucing akan nervous apabila hari cerah)

2. Selubungkan carrier tu dengan kain gelap supaya dia tak rasa terancam dengan keadaan sekeliling.

3. Letak dibahagian bawah, kalau letak bahagian atas seat, carrier akan bergoyang dan membuatkan dia lebih nervous.

4. Guna Feliway (mengurangkan nervous dia)

5. Cari pet bag carrier (berbanding carrier biasa, beg carrier lebih lembut dah lebih gelap...selesa untuk kucing)

6. Puasakan kucing at least 8 hours before travelling (supaya dia tak terkencing or poo poo)

7. Utk kucing yg cepat nervous, jgn biarkan dia lepas didalam kereta,

8. Letak kucing tu secara bercouple (nervous+kurang nervous) sekor lagi akan tolong tenang kan yg nervous tu

9. Bg constant vitamin kitzyme (salah satu fungsi vitamin tu , control the nervousness)

So Far dia still mengiau tapi tak lah all the way... 1/3 dari perjalanan je dia mengiau (itu pun bukan mengiau macam org gila)

So gud luck in trying.

Ok.. dapat tak tips ni? he2.. dah bersedia bawak kucen kome travel? heeee..
okeh.. untuk cuci mata.. leh tengok gambar2 kat bawah ni lak.. daripada blogger Izyahya .. cumey kan kucen2 dia.. jom baca lak tips beliau camne lak.. heee.. kelakar cara penyampaian beliau. teman tergelak sorang2 baca kerenah kucen2 dia yg dua ekor 2.. Lilo n Ichi... 

Nengok apa 2 Ichi...

 Ichii! Budak yang stress naik kereta. Masa kete stop, kemain tunjuk hebat lagi..

ni namanya Lilo.. matanya jernih kan..

Awat lea asik tengok belakang 2 kome oit..