Saturday, April 6, 2013

TIPS BAWA KUCEN TRAVEL

ha3.. tengok muka kucen 2.. lawokk..

contoh beg carrier kucen..

Haiiii.. kali ni teman nak bagi tips tentang bagaimana nak bawak kucen travel.. maksudnya kalau balik kg rasa kesian nak tinggalkan si bulus sorang2 kat umah, leh jea bawak lek kg sekali.. janji pandai n dah standby apa yg patut untuk yg terbaek buat bulus kita kan.. heee... teman x pernah bawa kucen travel jauh2 lg.. setakat dari KL ke KLANG ada lea.. itupun sebab nak minta tolong adik jagakan Butang teman 2.. sebab kami nak balik kg.. he2.. so, nak bg tips pun x reti lg.. tapi ada sorang kawan teman ni memang selalu travel dengan kucen2 nya all the times...dalam sebulan adalah dalam 1 hingga 2 kali sebulan.. kucen dia Ada 2 ekor yang jenis tak kisah dalam kereta tapi seekor lg mmg cepat nervous naik kereta. First time naik kereta dia mengiau tak berhenti hingga hilang suara. Ok mari kita baca serba ringkas tips2 dari beliau.. cewah..

Cara yang saya cuba buat adalah bg mengatasi masalah ni:

1. Try to travel early in the morning or night (kucing akan nervous apabila hari cerah)

2. Selubungkan carrier tu dengan kain gelap supaya dia tak rasa terancam dengan keadaan sekeliling.

3. Letak dibahagian bawah, kalau letak bahagian atas seat, carrier akan bergoyang dan membuatkan dia lebih nervous.

4. Guna Feliway (mengurangkan nervous dia)

5. Cari pet bag carrier (berbanding carrier biasa, beg carrier lebih lembut dah lebih gelap...selesa untuk kucing)

6. Puasakan kucing at least 8 hours before travelling (supaya dia tak terkencing or poo poo)

7. Utk kucing yg cepat nervous, jgn biarkan dia lepas didalam kereta,

8. Letak kucing tu secara bercouple (nervous+kurang nervous) sekor lagi akan tolong tenang kan yg nervous tu

9. Bg constant vitamin kitzyme (salah satu fungsi vitamin tu , control the nervousness)

So Far dia still mengiau tapi tak lah all the way... 1/3 dari perjalanan je dia mengiau (itu pun bukan mengiau macam org gila)

So gud luck in trying.

Ok.. dapat tak tips ni? he2.. dah bersedia bawak kucen kome travel? heeee..
okeh.. untuk cuci mata.. leh tengok gambar2 kat bawah ni lak.. daripada blogger Izyahya .. cumey kan kucen2 dia.. jom baca lak tips beliau camne lak.. heee.. kelakar cara penyampaian beliau. teman tergelak sorang2 baca kerenah kucen2 dia yg dua ekor 2.. Lilo n Ichi... 

Nengok apa 2 Ichi...

 Ichii! Budak yang stress naik kereta. Masa kete stop, kemain tunjuk hebat lagi..

ni namanya Lilo.. matanya jernih kan..

Awat lea asik tengok belakang 2 kome oit..


Reactions:

10 comments:

  1. nice info ni...hehe berguna kpd mereka2 yg nak bawak kucing jalan jauh....

    ReplyDelete
  2. sama2 share.. nti nak bawa travel dh standby semua.. hee.. =)

    ReplyDelete
  3. ini tips yang sangat berguna, kita kena baca sebelum bawak kucen kesayangan travel :)

    have a good monday!

    ReplyDelete
  4. betuii.. nk bawak kucen travel mestilah dlm keadaan bersedia n selesa.. kann.. =)

    ReplyDelete
  5. ha2.. itam itu menawan kann.. mata megambrakan segalanyaa.. hi3.. aytkuu..

    ReplyDelete
  6. Tgk kucing awak, teringat kucing saya, si black. Dia cacat! sama hitam cmtu. Mata bulan kata doc vet!

    tp syg nya, usia dh tua, dh mati :(

    ReplyDelete
  7. good tips !! heheh comelnyaa ur cats !!! :D

    ReplyDelete
  8. Ehee saya dah few times bawa kucing balik kg. Drive dalam 8jam ++.hilang rasa ngantok dgn karenah dorang dalam kete :)

    ReplyDelete

Hai.. cat lover! meh lea komen kat sini.. kucen2 teman happy sgt kalau korang komen kat sini.. depa ckp.. thank you yu all yg encem, cute,lawo,cun,ganteng! he3..