Thursday, June 13, 2013

KUCING KESAYANGAN RASULULLAH - MUEEZA

Muezza (atau Mu'izza) (Bahasa Arab: معزة‎) dikatakan merupakan seekor kucing peliharaan Nabi Muhammad S.A.W yang paling disayangi. Berdasarkan periwayatan, Nabi Muhammad pada suatu hari telah terjaga (dari tidurnya), berikutan suara Azan yang memanggil untuk menunaikan solat. Tatkala baginda Nabi bersedia untuk menyiapkan diri untuk bersolat dan baginda hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur di atasnya jubahnya, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Muezza. Ketika Nabi pulang ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada baginda. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Ketepatan dan kesahihan terhadap cerita ini sebenarnya tidak begitu jelas kerana tiada ayat Al-Quran atau Hadis Nabi yang menceritakan kisah ini.
Dipercayai juga ketika Nabi Muhammad menerima tettamu ke rumahnya, Nabi selalu menggendong Mueeza dan ditaruh Muezza pada paha baginda. Anakdot yang lain mengatakan Nabi Muhammad kadangkala menggunakan air mutlak yang pernah menjadi minuman Muezza digunakan untuk tujuan berwuduk.Bagi menggambarkan sifat penyayang dan kemurahan hati Nabi Muhammad SAW keatas kucing, kebanyakan Muslim pada hari ini telah banyak memelihara kucing dan menyayanginya. Dalam Islam perbuatan menghina atau mengkasari haiwan tidak kira samaada haiwan itu haram dimakan atau tidak adalah suatu perkara yang sangat terkutuk dan berdosa serta tidak bertamadun. Binatang dan tumbuhan juga harus dihormati dan disayangi kerana ia suatu amanah dari Allah
Reactions:

7 comments:

 1. subhanallah, syg btol nabi kat ciptaan Allah yg comel ni :)

  ReplyDelete
 2. terharu denger ceritanya,, klo almarhum kucing q (si tomy) yg gembul bgt tuh sukanya malah tidur diatas dada q waktu q sudah nyenyak,, sampek kadang q suka susah napas,, trus mulutnya tomy suka deket sma muka q jadinya kbauan sama napasnya tomy,, :') slamat tinggal tomy.

  ReplyDelete
 3. terharu denger ceritanya,, klo almarhum kucing q (si tomy) yg gembul bgt tuh sukanya malah tidur diatas dada q waktu q sudah nyenyak,, sampek kadang q suka susah napas,, trus mulutnya tomy suka deket sma muka q jadinya kbauan sama napasnya tomy,, :') slamat tinggal tomy.

  ReplyDelete
 4. tanya dong...
  ntu meong (mueeza) kucing cewe ato cowo ya??

  ReplyDelete
 5. Kucing memang comel , Saya pun suke kucing heheh

  ReplyDelete

Hai.. cat lover! meh lea komen kat sini.. kucen2 teman happy sgt kalau korang komen kat sini.. depa ckp.. thank you yu all yg encem, cute,lawo,cun,ganteng! he3..