Friday, February 27, 2015

FLUTD SIRI 2 - KENCING TAK LAWAS/BATU KARANG

BACA SINI --> FLUTD SIRI 1

Cystitis ~~ Feline Interstitial Cystitis (FIC)
Bismillah…Assalamulaikum warga Pencinta Kucing sekalian. Bertemu kembali kita di nota seterusnya. Hari ini, misi nak huraikan sedikit topic berkenaan FLUTD siri 2. Kelas kann ade siri satu dan dua….hahah. Siri pertama tempoh hari, misi dah terangkan sedikit tentang Calculi aka Batu Karang kan! Hari ni…Cystitis pulekkkkk. Selamat mengulang kaji uols.. #fliparmpithair

Misiii… Feline Interstitial tu apa?
Haaaaa…sebenarnya Cyctitis ni merupakan pembengkakan pada pundi kending yang mengakibatkan gangguan pada system perkumuhan sekaligus mengakibatkan jangkitan. Beza antara FLUTD 1 = Calculi dan FLUTD 2 = Cystitis ni simple sahaja. Rujuk jadual dibawah ya.


FLUTD 1 : CALCULI/BT. KARANG
FLUTD 2 : CYSTITIS

Jantina % DIJANGKITI Batu Karang (FLUTD1)                      % DIJANGKITI Cystitis (FLUTD 2)
JANTAN 70% 30%
BETINA 30% 70%


Simple kan…kalau mengikut kajian, peratus serangan Batu Karangn cenderung kearah si jantan manakala cystitis pula lebih cenderung menyerang betina. Kenapa? Kerana salur kencing si jantan jauh lebih panjang dari betina. Hehehe..

Ayo Misi…bagi iols blur jew.. Ape symptom-simptom Feline Interstitial Cystitis ni?

Simptom-simptom penyakit ni adalah :

Posisi Kencing

  • Percubaan untuk kencing yang sangat kerap
  • Meneran sewaktu Qada Hajat
  • Kencing di tempat-tempat yang tidak sepatutnya – bukan di litter box.
  • Membuat bunyi bising sewaktu kencing…sakit oooooooo
  • Kecing yang berserta darah
Kerap jilat anu dia.. (sorry agak kurang sopan gambo ni)

Haaaa…kalau Nampak tanda-tanda mcm ni kat kucing korang tu…bersedialah yerr..cepat2 bawak ke Klinik Veterinar tauu..
 
Pundi Kencing yang membengkak!

Aisehmannnn…takot la Misi…cer bagi tau ape punca terjadi Cystitis ni ek?

Haaaaa…nama pun jangkitan pada pundi kencing. Biasanya berpunca dari :
  1. Stress. Akibat dari perangai yang suka tahan kencing.
  2. Jangkitan bakteria dari salur salur kencing naik ke pundi kencing- kotak pasir yang kotor!!!
  3. Jangkitan Virus (FeLV – Feline Leukemia Virus)
  4. Hormon yang tidak stabil – berpunca dr masalah Diabetes atau Tiroid.

Amat penting untuk korang bawa kucing korang ke Klinik untuk pemeriksaan berkala. Bukan apa, kalau la kata mereka ada masalah kesihatan, Vet akan cadangkan kaedah rawatan awal supaya mampu membendung masalah lebih besar yang mungkin terjadi akan dating. Pemeriksaan fizikal di sesetengah klinik (termasuk la Klinik kami free jahhh)

Amboi…kelas kau misi…sempat promot. Dah..jangan merapu lagi…cer bagitau mcm mana nak diagnosi penyakit ni cepat…

Ahahaha…kesian korang kene baca repekan misi sebelum dapat info kan! Nasib la labuuuuuuuuuuuu…dah misi korang ni perangai mcam Sailormoon..nak acaner kann..haha.
Well, diagnosis untuk FIC ni bergantung pada  symptom yang ditunjukkan. Seperti yang dimaklumkan, FIC ni masalah yang hamper sama symptom dengan Batu Karang! Jadii..
  • Vet akan kenalpasti jangkitan berdasarkan History atau Sejarah kesihatan yang dimaklumkan oleh tuan mereka dan meraba bahagian pundi kencing si comel. Apabila symptom FIC dimaklumkan/dikenalpasti :
  • Vet akan cadangkan X-ray yang merupakan salah satu kaedah yang Klinik gunakan untuk kenalpasti jenis jangkitan yang berlaku didalam pundi kencing.
  • Ujian air kencing…biasanya digunakan untuk memeriksa kandungan protin..darah dan apa-apa sahaja yang abnormal didalam nya.
  • Kaedah terbaik untuk kenalpasti FIC adalah dengan kaedah Ultrasound.
I see…mcm tu ek misi…mcm mana pulak dengan rawatan nya?

Biasanya, kalau si comel memang dah disahkan oleh Vet menghidap Cystitis ni…mereka akan berikan rawatan yang sewajarnya. Bersesuaian dengan masalah yang dihadapi..
Vet Juga akan mencadangkan kaedah pemakanan yang bersesuaian bagi mengawal jangkitan di dalam pundi kencing dia.

Kaedah rawatan = Tidak dapat didedahkan kerana itu merupakan prosedur Klinikal.


Fine…prosedur la sangat ya Misi…ko takut kene report kan! Hahaha…dah..cepat ajar kaedah mencegah!!!

Hahahaha…sendiri mau faham la ya…well…kaedah pencegahan yang boleh diaplikasikan di rumah sangat lah mudah ya.
  1. Pengurusan Kotak Tandas – Ko rasa??? hahaha 
  • Kalau korang ade 4 juta ekor kucing dalam rumah…korang letak satu je kotak pasir tandas tu…cukup ke? Hahaha… Nisbahkan la jumlah si comel korang dengan kotak pasir yang patut ek. Sbg contoh…empat ekor kucing…korang sediakanlah 2 box untuk mereka poo dalam tu…sebab mesti ade antara mereka yg x suka berkongsi tandas…kang ditahan kencing terus jadi masalah pulekkkk..
  • SIZE DOES MATTER! HAHAHA..korang ingat korang je suka yang besar2? Kucing pun occay! Make sure saiz kotak pasir tu sesuai dengan saiz kucing korang… jangan la pulak kucing sebesar lori, kotak pasir sebesar mangkuk lengkong (agar-agar)!!!
  • Pastikan kotak pasir mereka tidak terlalu tinggi. Anak kucing kan kecik, kalau kotak besar acaner dia nak panjat kan…kand dia dok tahan kencing…dah masalah…
  • Pasir yang digunakan sebaiknya bebas habuk dan bau.. korang memang la suka pasir yang bau lavender lah…lemon lah…grilled steak bbq lah…ehh…lapar laa… tapi kucing x suka ya. Bau yang terlalu kuat mengakibatkan ketidak selesaan pada mereka.
  • Kerap cuci bekas pasir mereka ekk… Kekerapan yg terbaik sehari tiga kali…pagi, Tengah hari dan malam…bagi yang bekerja smpi x Nampak matahari tu…dua kali pun voleyyyy….
  • Letakkan Kotak pasir di lokasi yang mudah untuk mereka membuang dan pastikan tidak berdekatan dengan kawasan tempias hujan, atau berdekatan dengan objek yang mereka takut!
Haaaaa…mudah. Tu utk pengurusan kebersihan tandas. Selain itu, korang juga disarankan untuk menyediakan bekas air dalam jumlah yang mencukupi. Dan sediakan mainan atau kawasan khas untuk mereka bermain bagi tujuan mengurangkan stress.  

Haa..sedikit sebanyak tentang masalah Jangkitan dalam Pundi Kecing yang kedua. Rujuk dan fahamkan ekk..kalau tak faham…bleh jew call/inbox weols ekkkkk

Peringatan: Nota ini bukanlah khidmat nasihat atas talian sebaliknya panduan khas kecemasan yang disediakan untuk tujuan pendidikan. SEPERTI YANG DINYATAKAN, SEBARANG MASALAH KESIHATAN DAN PERTANYAAN, MOHON PM KAMI DAN VETERINAR BERTUGAS AKAN MENJAWAB DAN MENGHURAIKAN KEKUSUTAN ANDA. DAN SEBAIKNYA, MASALAH YANG BERLAKU DIRUJUK DAN
DIPERIKSA DI KLINIK VETERINAR.



Nota ini disediakan oleh :
Klinik Haiwan & Surgeri Puncak Jalil
No 29G, Jalan PUJ 3/8, Taman Puncak Jalil,
43300 Seri Kembangan, Selangor.
0176598036

FB : Helo Vet Disini   

FLUTD SIRI 1 – CALCULI / BATU KARANG

Posisi yg boleh digunakan utk kenalpasti jangkitan FLUTD

MASALAH SALURAN KENCING (Feline Lower Urinary Tract Disease-FLUTD) atau BATU KARANG!

Disebabkan teman punya kucen pun dah hadapi masalah ini.. so, teman terpaksa mengkaji punca-punca penyebab Butang dapat FLUTD tu.. dan inilah info paling teman suka bca..

Uikk.. sebelum korang baca habis.. teman nak gitau.. entri ni bukan teman yang tulis tau.. teman just share dari FB aje.. leh klik kat bawah kalau nak baca macam2 nota lagi.. best gaya penyampaian Misi Gojes.. teman suka baca.. senang faham wehh.. apa-apa pun.. jom baca sama-sama..

Bismillahirrahmanirrahi…Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua…apa khabar anak-anak sekalian? Hari ini, misi nak sharekan sikit info berkenaan masalah yang biasa terjadi di kalangan kucing jantan…seperti tajuk yang misi highlightkan di atas iaitu FLUTD aka Batu Karang! Bukan terumbu karang yang cantik dan berwarna warni di pulau SIPADAN tu ya anak-anak…tappiiiiiiiiii…BATU KARANG yang sangkut dalam saluran pundi kencing kucing kita!!!. Seperti yang kita sedia maklum, makanan si comel amat penting dan pemilihannya perlu dititik beratkan. Kesilapan memberi makan pada si comel anda akan mengundang masalah ya. Bak Chef Wan kata la… “ kalau nak masak utk family…kena masak yang berkualiti dan pentingnya bernutrisi…” Gitteww!

Haaa…si comel kite merupakan sebahagian dari ahli keluarga kita…jangan pulak korang hidang Ikan Kembung Cili Api kat si comel ye…AWAS! Heheh. Sekarang ni banyak makanan yg berkualiti dan kaya nutrisi dijual kat luar sana. Tapi, harga masing tu membuatkan kite senyum x cukup pipi ye. Mahal kan…well good food for good health!

Taukah korang, bahawa kesilapan membeli dan memberi makanan pada si comel akan mendedahkan mereka pada masalah-masalah antara MASALAH SALURAN KENCING. Dalam bahasa penjajahnya, ia dikenali sebagai Feline Lower Urinary Tract Disease [FLUTD].

Pekejadahnya CALCULI niii??
Haaa…ia adalah penyakit dimana ketulan-ketulan Kristal atau batu (STRUVITE) terbentuk di dalam pundi kencing si comel anda sekaligus menyebabkan iritasi, kesakitan dan kemungkinan berlakunya salur kencing tersumbat. [sakit ooo] ~ Bayangkan kalo saluran kencing korang yang tersumbat kan! Bengkak ala-ala ikan buntal! Hikss…

APA SIMPTOM-SIMPTOM FLUTD- CALCULI NI? Sila rujuk dibawah yer…
  1. Kepayahan membuang air kecil
  2. Kerap buang air kecil
  3. Air kencing bercampur darah
  4. Kurang selera makan
  5. Kurang tenaga dalam kebanyakan aktiviti normal.
  6. Dehidrasi  dan muntah-muntah [tahap kronik]
Biasanya kucing yang berusia setahun ke atas terdedah pada penyakit ni tak kira jantina ya. Walaubagaimanapun, si jantan berisiko lebih tinggi berbanding si betina dek kerana system kumuhan yang berbezaaa..

APA PUNCA NYA?
1.    Makanan yang mengandungi sumber magnesium, fosforus, protein dan kalsium yang tinggi.
2.    Kurangnya minum air.


Pakcik Kayo!! 
GITTEW…ACANER PULAK DARI SEGI RAWATAN?
Kalau le kata kucing korang terkena penyakit ni…rawatan yang dikenakan agak kompleks. Sila rujuk gambarajah nanti ya. Biasanya, Si comel akan dibius dan diberikan air untuk merawat kesan dehidrasi. Pundi kencing si comel akan diflush dan dicuci menggunakan “catheter”. Catheter digunakan untuk memecahkan Kristal-kristal yang membentuk halangan dalam salur pundi kecing si comel anda. 
“catheter”Instriument yg digunakan sewaktu Surgery.
Rawatan adalah amat berisiko dan MAHAL. Ingat tu anak-anak~~MAHAL. Dan, setelah kucing anda selamat melalui proses ini, tidak semestinya dia akan bebas atau pulih sepenuhnya. Kemungkinan berlaku semula (berulang) itu ada. Kene ikut etika penjagaan di rumah yang vet ajarkan sewaktu discaj! Senang kata…prosedur “surgery” utk rawatan batu karang ni agak kompleks dan berisiko…
Batu Karang

PENCEGAHAN
Jadi, kalau korang tak mahu berhabis duit utk rawatan BATU KARANG versi kucing ni, janganlah terlalu berkira sangat dalam perihal membeli makanan si comel ya. Tak semestinya makanan mahal kucing kita tak ada risiko FLUTD ya.. Andai kita beri kibbles atau dry food pada si comel selang selikanlah dengan wetfood sekurang-kurangnya seminggu dua-tiga kali.

Pendek kata semuanya bergantung pada kaedah kita menjaga si comel kita. Betul tak?
Sedikit Tips pembelian makanan. Memang la jenama Science Plan dan Royal Canin agak mahal di pasaran…trick mereka mudah sahaja…makin besar pek makanan yang dijual…makin murah harganya…xde la murah sangat tapi pada misi berbaloi la harga dengan jumlah pengambilan sehari dan bekalan nutrisi yang dibekalkan.

Semoga nota ini bermanfaat buat semua… Insyaallah. daaaaaaaaaaa


Nota ini disediakan oleh :
Misi Gojes.. 
Klinik Haiwan & Surgeri Puncak Jalil
No 29G, Jalan PUJ 3/8, Taman Puncak Jalil,
43300 Seri Kembangan, Selangor.
0176598036

FB : Helo Vet Disini   

Wednesday, February 25, 2015

KURM500 HHP Cat Show, Centro Mall, Klang.



KURM500 HHP Cat Show, Centro Mall, Klang.
Sebanyak 131 rosette menjadi rebutan

Antara kategori yang dipertandingkan : 

Prejudging Stage :

RING 1
Best Longhair
Male - 10 terbaik
Female - 10 terbaik
Kitten - 10 terbaik

Best Shorthair
Male - 10 terbaik
Female - 10 terbaik
Kitten - 10 terbaik

RING 2
Best Longhair
Male - 10 terbaik
Female - 10 terbaik
Kitten - 10 terbaik

Best Shorthair
Male - 10 terbaik
Female - 10 terbaik
Kitten - 10 terbaik

Best in Category Stage :

Best Longhair
Male - 1 terbaik
Female - 1 terbaik
Kitten - 1 terbaik

Best Shorthair
Male - 1 terbaik
Female - 1 terbaik
Kitten - 1 terbaik

Best Overall Stage :
Best Longhair - 1 terbaik
Best Shorthair -1 terbaik
Best Kitten - 1 terbaik

Best in Show Stage:
Reserved Best in Show - 1 terbaik
Best in Show - 1 terbaik