TUGAS KUCING KITA

hehehe.. ni nak share gambar yang teman terlihat kat Facebook hari tu.. gambar yang sangat comel bagi teman..hahaha.. perangai kucen nya betui2 macam Butang, Adik, Nyiau2 dan Oyen.. huhu.. Nak tahu apa tugas kucen kita?? meh la jenguk-jenguk gambar lucu kat bawah ni.. heheheh..
















APA ITU EAR MITES / KUTU TELINGA DAN CARA MENCEGAH |

Salam.. petang ni teman tergerak hati nak share pasal Ear Mites ni.. seperti yang korang dah baca dalam entri di blog http://tengkubutang.blogspot.my, sebelum ni.. Ear Mites amat bahaya dan telah buat kucen teman bernama adik pergi buat selama-lamanya.. Allahuakbar.. maka.. teman tak nak benda ni jadi pada korang.. kerana belum lagi teman nampak info tentang sakit dalam telinga or ear mites ni yang buat kucing mati.. dan kerana itu teman menyangkakan ear mites ini tidak boleh membawa mati.. dan masih sempat untuk teman tunggu lagi sehari untuk bawa adik ke klinik.. tapi sangkaan teman meleset.. adik dah dijangkiti kuman.. dan telah pergi buat selama-lamanya.. penyesalan yang amat sangat kerana menganggap ear mites adalah penyakit kecil yang tidak membahayakan.. Maafkan mama Adik.. semoga adik tenang di syurga.. Mari teman kongsikan apa itu Ear Mites dan cara merawat serta mengelakkannya.. semoga bermanfaat untuk semua pencinta kucing..

Bentuk Ear mites
Ear mite / tungau telinga adalah sejenis kutu yang sering menyerang telinga kucing. Spesies hama yang sering menyerang telinga kucing adalah Otodectes cynotis. Hama ini biasanya hidup dipermukaan saluran telinga tetapi boleh juga didapati di bahagian tubuh yang lain.

Walaupun jarang, hama ini dapat menyerang manusia dan menyebabkan rasa gatal. Tungau telinga yang menyerang telinga kucing dalam jangka masa lama (kronik), boleh menyebabkan gangguan telinga yang serius.

ear mite bergerak dan hidup di dalam saluran telinga. Hama ini hidup dengan memakan tisu yang mati dan cecair seperti lilin yang dikeluarkan oleh telinga. Hama ini boleh menyebabkan iritasi dan berterusan menjadi jangkitan.

Ear Mites
Kerengsaan dan jangkitan yang berlangsung terus menerus dan berulang-ulang boleh menyebabkan kuit di saluran telinga menebal. Akibatnya saluran telinga menyempit sehingga fungsi pendengaran sedikit terganggu.

Biasanya tungau telinga tidak menyebabkan kemusnahan gendang telinga. Tetapi adanya jangkitan sekunder yang disebabkan bakteria atau cendawan boleh menyebabkan kerosakan selaput gendang telinga. Bila ini berlaku, jangkitan telinga bahagian tengah yang teruk boleh juga terjadi. Akibatnya haiwan kehilangan keseimbangan, kekeliruan dan gangguan saraf lain.

Tanda-tanda kucing diserang Ear Mites

Menggoyang-goyangkan / menggeleng-gelengkan kepala.

Mencakar / menggaru telinga sehingga terihat adanya luka atau kemerahan di sekitar telinga.

Tahi telinga berwarna coklat tua kehitaman, kering menyerupai serbuk kopi. Kadang-kadang terihat kerak-kerak kering di sekitar telinga bahagian dalam.

Dari mana kucing dijangkiti Ear Mites
Ear mite berpindah dari perumah satu ke perumah lain melalui hubungan fizikal. Ear mite berasal dari haiwan / kucing lain yang hidup bersama kucing anda. Kerana ear mite mudah sekali menulai melalui kenalan fizikal, maka rawatan ear mite harus dilakukan menyeluruh terhadap semua kucing yang hidup bersama di rumah anda.

Ear mite sangat menular di antara anjing dan kucing. Ada beberapa spesies ear mite yang lebih suka menyerang anjing tetapi ada juga yang boleh menyerang kedua-duanya. Anak kucing boleh dijangkiti ear mite dari induknya

Ear mite juga boleh menyerang arnab, hamster, marmot, gerbil, musang, tikus, tikus, dll. Walaupun kadang boleh menyebabkan sedikit rasa gatal pada kulit manusia, ear mite tidak berjangkit & menyebabkan penyakit kepada manusia.

Bahaya / akibat ear mite
Ear mite dalam telinga sangat mengganggu, terasa gatal dan mengganggu telinga. Lebih lanjut boleh berlaku jangkitan. Jangkitan telinga yang tidak segera ditangani dapat terus menjadi pelbagai penyakit serius, bahkan kehilangan keupayaan pendengaran. Ear mite juga kadang dapat hidup di bahagian tubuh lain selain telinga dan menyebabkan penyakit kulit.

CARA-CARA MERAWAT 

1. Cuba Check lilin/wax yang berlebihan. Hama telinga mencetuskan lapisan saluran telinga untuk menghasilkan jumlah lilin yang berlebihan. Lilin Ini biasanya warna yang gelap coklat / hitam, dan kadang-kadang boleh kelihatan seperti kotoran lilin di dalam telinga. 

Kucing dengan telinga yang sihat akan mempunyai tahi telinga yang minimum. Jika anda melihat sesuatu yang kelihatan seperti serbuk kopi atau tompok kotoran hitam dalam telinga, ini adalah tanda kemungkinan masalah kesihatan telinga. Telinga kucing menghasilkan lilin ini sebagai pertahanan terhadap kesan serangan itu. Anda juga mungkin terhidu bau busuk yang datang dari telinga.

2. Perhatikan Cara Dia Menggaru . Hama telinga menyebabkan kerengsaan , dan kucing itu mungkin menggaru berulang kali pada telinga dengan kaki haiwan balik dan / atau kerap goncang kepalanya. Kuku kucing boleh memecah permukaan kulit, yang membawa kepada kesakitan tambahan, pendarahan, dan dalam beberapa kes jangkitan bakteria. 

Kucing yang telah mengalami dari hama telinga untuk masa yang lama boleh membangunkan polip radang (iaitu ketulan atau ketumbuhan ) dalam terusan telinga mereka, dan lepuh darah pada kepak telinga mereka kerana menggosok berterusan dan menggaru. 

Di samping itu, telinga luar boleh menjadi radang dan menghasilkan nanah , atau gegendang telinga kucing boleh koyak , menyebabkan isu-isu kira-kira dan masalah-masalah lain yang memerlukan bantuan veterinar profesional. 

3. Perhatikan postur kucing. Kucing dijangkiti hama telinga sering akan menyengetkan kepalanya kepada satu arah. Ini adalah tanda umum ketidakselesaan telinga dan tidak terhad kepada hama telinga. Tidak kira apa punca, jika kucing korang dengan kerap menyengetkan kepalanya kepada satu arah, kucing korang perlu mendapatkan pemeriksaan doktor haiwan.


4. Periksa haiwan yang lain. Jika korang mempunyai lebih daripada satu haiwan kesayangan dan mengesyaki antara mereka mempunyai hama telinga , periksa semua telinga mereka. 

Ini kerana hama telinga merebak dengan mudah antara haiwan jika mereka tidur bersama-sama. Jika anda hanya merawat haiwan yang terjejas, ia mungkin bahawa haiwan kesayangan yang lain dijadikan pelabuhan parasit tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda, dan boleh bertindak sebagai takungan untuk jangkitan semula. Jika salah satu haiwan mempunyai hama telinga, mungkin korang perlu untuk merawat semua haiwan di dalam rumah untuk menghilangkan jangkitan.

5 Bawa kucing jumpa doktor haiwan. Jika melihat apa-apa tanda , korang perlu bawa kucing itu kucing itu untuk pemeriksaan doktor haiwan. Doktor haiwan akan menggunakan beberapa teknik untuk mendiagnosis masalah kucing anda. Doktor haiwan akan memeriksa saluran telinga dengan auroscope , yang merupakan instrumen yang serupa dengan lampu suluh dengan pembesaran yang digunakan untuk melihat jauh ke dalam saluran telinga. 

Doktor haiwan mungkin dapat terus memerhatikan hama putih kecil kerana mereka berlari jauh dari cahaya auroscope itu. Beberapa doktor haiwan akan mengumpul sampel tahi telinga pada kapas , dan meletakkan di atas slaid mikroskop. Hama sering jelas nyata di bawah mikroskop.

Doktor haiwan itu juga akan memeriksa untuk memastikan gegendang telinga masih utuh sebelum membekalkan rawatan. Ini kerana gegendang telinga bertindak sebagai penghalang untuk menghentikan telinga titisan memasuki telinga tengah , yang boleh menjejaskan keseimbangan kucing itu.

Merawat kucing dengan Ear Drops atau Ubat Titis Telinga


1. Mendapatkan ubat. Sebaik sahaja doktor haiwan telah membuat diagnosis dan mengesahkan bahawa gegendang telinga berfungsi, dia akan menetapkan titis telinga yang selamat untuk kucing dan berkesan membunuh hama telinga

Banyak kedai-kedai haiwan peliharaan menjual rawatan over-the -counter hama , tetapi ubat-ubatan ini biasanya kurang berkesan dan mungkin berbahaya kepada kucing anda. Ia adalah dinasihatkan untuk menggunakan hanya ubat doktor haiwan yang dicadangkan.

2. Baca label. Sila baca dengan teliti label untuk arahan mengenai berapa kerap untuk memohon turun. Kekerapan rawatan dan beberapa titisan untuk mentadbir akan bergantung kepada ubat-ubatan yang tepat dibekalkan, tetapi biasanya mungkin sekali sehari selama tujuh hingga sepuluh hari. 

3. Membuat Persediaan . Sebelum mula memberi rawatan, pastikan semua yang diperlukan telah berada di atas meja atau permukaan rata yang lain. Ini termasuklah tuala besar untuk dibentangkan di permukaan meja untuk mengelakkan kucing dari tergelincir, Ubat Titis Telinga dan beberapa bola kapas . Jika boleh, dapatkan bantuan seorang kawan untuk memegang kucing supaya korang boleh memberi rawatan dengan lancar .

4 Membersihkan telinga kucing. Sebelum meletakkan ubat, korang perlu membersihkan telinga kucing tu dulu sebelum menggunakan titisan telinga. 

Yang ni teman baru tahu.. rupanya ada kapas telinga yang sesuai untuk telinga kucing.. ia selamat dan tidak mencederakan telinga kucing.. tapi teman tak tahu nak cari kat mana.. Telinga perlu dicuci dahulu kerana jika terdapat terlalu banyak lilin , ini boleh bertindak menjadi sarang hama .

5 Titiskan Ubat Titis Telinga. 

Letakkan kucing di atas meja dengan kepalanya menghadap ke arah korang, dan mempunyai lagi bagus kalau korang ada pembantu, 

Perlahan-lahan memegang bahu kucing ke bawah untuk mengelakkan ia daripada bergerak. 

Buang bahagian atas dari botol penitis dan titiskan beberapa titis yang dinasihatkan doktor kedalam saluran telinga kucing. Sapu/urut telinga kucing dengan lembut dengan jari dan ibu jari korang , ia ada untuk membantu titisan sebati dalam telinga kucing dan terus jauh ke dalam saluran telinga. 

Jika kucing itu meronta apabila hendak menitiskan ubat,  korang boleh balut kucing dengan selesa dalam tuala mandi untuk buat diam diam (macam teman terpaksa buat gini, sebab adik meronta2)

6 Lap telinga. Gunakan bola kapas untuk membersihkan mana-mana lilin yang dikeluarkan ke permukaan. Jangan sekali-kali menolak bola kapas ke dalam saluran telinga . Jika kucing bergerak semasa langkah ini , ia boleh menjadi mudah untuk sengaja menolak putik kapas terlalu dalam , yang boleh mencederakan kucing.

7 Ulangi seperti yang diarahkan. Ulangi setiap hari ini mengikut bilangan yang ditetapkan hari. Jika kucing itu masih menunjukkan tanda-tanda kerengsaan juga, bawa kucing kembali bertemu doktor haiwan untuk bantuan tambahan. 

Jangan meneruskan rawatan dan hubungi doktor haiwan anda jika kucing memberi tindakbalas negatiif semasa rawatan. Sesetengah kucing sensitif kepada bahan-bahan aktif yang ada dalam ubat titis telinga dan boleh mengalami masalah imbangan hasil ubat, walaupun gegendang telinga mereka tidak rosak. Jika ini berlaku biarkan doktor haiwanyang uruskan. 

Mencegah Jangkitan Semula


1 Merawat semua kucing dengan selamectin . Selamectin adalah pengawal parasit berkuasa yang terdapat untuk kedua-dua kucing dan anjing. Ia membantu mengelakkan serangan oleh hama, kutu, cacing jantung , dan beberapa parasit usus



Jika anda mempunyai kucing yang banyak, rawatlah semua kucing dengan rawatan berasaskan selamectin -parasit topikal seperti Revolution (atau, di UK, kubu kuat ). Selamectin akan menghalang kucing anda daripada reinfected , dan akan menghalang mana-mana kucing lain yang anda mungkin ada daripada meminjam parasit. Selamectin hendaklah digunakan untuk bahagian belakang leher kucing. Jangan sekali-kali memasukkannya ke dalam telinga. 


Membawa anjing jumpa doktor haiwan. Rawatan Selamectin tidak dilesenkan untuk merawat hama telinga pada anjing. Jika anda mempunyai anjing yang boleh dijangkiti hama yang merebak dari kucing anda , bawa ia ke doktor haiwan untuk rawatan pencegahan.


3. Melindungi kaki kucing. Semburan kaki belakang kucing dengan fipronil, rawatan topikal yang membunuh kutu, kutu, kutu, dan parasit lain. Rawatan ini boleh terus membunuh hama melekat pada bulu kucing akibat scratching, seterusnya memberhentikan jangkitan semula daripada berlaku ketika telinga kucing tercalar kerana garuan  kaki yang masih mungkin mempunyai hama di atasnya.Fipronil terdapat dalam banyak ubat-ubatan seperti Frontline , Effipro , benteng , dan EasySpot . Tanya doktor haiwan korang merawat kucing korang, pastinya mereka akan mengesyorkan dan di mana untuk mendapatkan produk ini.

Teman gunakan ini untuk rawatan telinga oyen, butang dan Nyiau2.. titis 8 drop kiri kanan untuk kucing besar dan lebih kurang 4 drop untuk anak kucing setiap hari selama 1-2 minggu.. lepas dah titis korang akan nampak esok nya akan keluar tahi telinga yang banyak melalui cuping telinga kucing korang.. dan masa tu korang kena lap dengan cotton ball atau cotton bud atau macam teman, teman guna tisu basah yang tanpa pewangi.. kucing akan berasa selesa kalau betul cara korang baringkan diorang.. pegang telinga pun kena betul tau.. jangan kasar-kasar nanti diorang takut.. dan lagi satu.. jangan bagi diorang nampak korang pegang cotton bud tu.. teman tengok sendiri.. oyen paling takut tengok cotton bud tu.. macam tau je kita nak cungkil telinga dia.. itu je nak share.. lupa nak bagi tahu.. teman beli Ear Canker Drops ni dari Animal Ark, Danau Kota.. dekat Maileys Corner tu .. hope korang jagalah kucing korang elok2 yea.. kalau diorang asik menggaru tu jangan ambil ringan.. Mites ni jahat sangat2.. kalau korang tak jaga.. silap2 kita manusia ni pun dia boleh hinggap.. just melalui pengalaman.. tq semua.. hope entri ini mendapat doa yang baik utnuk kucen teman adik.. 

Foto & Info from : 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



KUCEN 2016 | 14.1.2016
Hai.. Assalammualaikum.. Salam Jumaat semua.. hemm.. saja update blog Kucen ni.. Nak berceritalah sikit tentang baby meow yang teman namakan dia Nyiau2 ni.. hemm.. malam tadi baby meow ni datang umah teman, dia duduk depan pintu umah.. Hubby yang baru sampai umah, bawak masuk nyiau2 ni kejap sebab nak bagi makan dan minum.. then ingat nak letak balik kat luar.. tapi denagn muka yang kesian ni..(muka seposen), tak sampai hati nak letak dia kat luar malam-malam kan.. so, ingat nak letak luar masa teman gi koje pagi ni.. 

Tengok.. comel kan Nyiau2.. 
Sementara nak tunggu lepaskan dia pagi esok, teman dan hubby berbincang samada nak bela atau tak.. tapi kalau bela, kami rasa mungkin nyiau2 akan terabai nanti.. lagipun kucen yang 3 ekor ni pun macam terabai dah sebab masa kami banyak di kedai.. kami jarang ada di rumah.. satu lagi masalah ialah kalau nyiau2 ni kucen betina.. kalau dah besar nanti beranak pulak.. kami tak mapu nak bela ramai-ramai sebab kami pun duduk apartment.. payah sikit kalau hal berkaitan nak buang poo-poo (tahi kucen) diorang.. makanya kami amik keputusan cari orang jaga.. 

 Inilah Nyiau2.. comel kan.. hemm.. pagi ni ingat nak mandikan dia.. 
tapi entah ke mana dia menyorok.. 
Tido Bulat Macam Hamster.. kalau macam ni mau tak gerammm!!

Baru sekejap (tak sampai 5 minit ) hubby post iklan kat FB, dah ada orang pm berminat nak ambil bela.. tetiba rasa KEDEKUT maiii.. Rasa SAYANG pulak nak bagi orang.. rasa macam konon nak bela je Nyiau2.. 

BARU SATU MALAM, DAH TERASA SAYANG KAT NYIAU2 

Tapi Hubby kata biarlah kucen tu duduk dengan orang yang boleh beri sepenuh kasih sayang kat dia, sekurang-kurangnya tempat tido, makan, minum dia lebih terjaga.. dari kami ni yang sibuk sentiasa.. banyak masa di kedai je.. kucen-kucen yang ada pun dah terabai tak dapat kasih sayang dari kami.. malam je ada masa untuk diorang.. So, teman pun redha.. 
A video posted by 🇹🇪🇳🇬🇰🇺🇧🇺🇹🇦🇳🇬 (ღ˘⌣˘ღ) (@tengkubutang) on
HAMBA ALLAH PENCINTA KUCEN

Itu pun setelah tengok Profail hamba Allah yang baik hati tu.. Hemm.. Orangnya kalau kami lihat dari profail fb dia.. memang sukakan kucen, ada bela kucen lebih dari 3 ekor kalau tak silap.. dan nampak kucen-kucennya terururs dijaga dengan bersih dan cantik.. mok2 gak.. heee.. then kami pun decide setuju nak bagi dia.. lagipun dia kata nak cari kucen anak dia yang hilang hari tu.. anaknya nangis2 tanya kucen dia hari-hari.. So, takpelah.. maybe diorang boleh jaga nyiau2 lebih elok dari kami.. so.. kami rela dan redha lepaskan nyiau2 pada tuan baru nya.. Semoga Nyiau2 happy bersama tuan baru yang penyanyang.. Orang tu dah deal kalau confirm, Esok (Sabtu) dia nak datang amik ngiau2.. huk3.. nak soh hubby yang uruskan.. kang teman nangis...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Hahahahaha.. adoiii.. gelihati teman baca caption pada gambar ni.. nak pulak muka ada le rasa macam adik sikit.. pastu kelakar sebab nama nya pun adik.. hihihi.. teman share dari Page Dunia Kucing tadi ha.. kalau korang nak tersenyum... meh tengok gambar2 ni.. ikut jalan ceritanya.. memang kelakar.. wakakakakakkk
 









Hahahaha.. mengamok dia nak balik taknak sunat punya pasal..

Enjoy this foto yaaa.. hehehe