Tuesday, January 29, 2013

TUTORIAL UNTUK DIRI SENDIRI (TAKUT TERLUPA)


TUTORIAL BLOG : MACAM MANA NAK BUAT LINK | BANNER KE BLOG

Assalamualaikum sekalian. Pendekar harap anda sekalian sehat sahaja. Kali ini pendekar nak jawab pertanyaan seorang rakan blogger kita yang mahukan pendekar mengajarnya membuat link daripada gambar atau banner ke blog yang mahu di tuju. Tutorial ini amat mudah sebenarnya untuk dilakukan. Dan tanpa membuang masa, mari kita mulakan. Hehehe...

Pertama sekali, link melalui TEXT, apa yang anda perlu lakukan adalah, taip nama blogger tersebut. Contohnya, QasehraihanHIGHLIGHT kan nama dan kemudian klik LINK BUTTON seperti di dalam gambar di bawah.


Okay. Selesai. Mudah bukan?

Yang keduanya BANNER LINK sama ada di dalam entry mahupun di dalam SIDEBAR. Macam mana nak buat? Kalau anda masih belum tahu, mari pendekar ajar. Terdapat 2 CARA yang boleh anda lakukan. Yang pertama adalah seperti di bawah.

CARA YANG PERTAMA

Upload GAMBAR | BANNER yang anda mahukan dan masukkan ke dalam entry.
KLIK PADA GAMBAR UNTUK KE BLOG TUANNYA
Klik pada gambar yang anda masukkan dan kemudian klik pada LINK di atas. Tindakan tesebut akan menyebabkan LINK gambar tersebut terbatal. Kemudian klik LINK di atas itu sekali lagi dan anda akan dapati POPUP keluar seperti di dalam gambar di bawah.
Klik untuk melihat dengan JELAS...
Dah masukkan LINK ?? Klik OK dan SELESAI lah satu lagi tutorial anda.

CARA YANG KEDUA - GAMBAR DARI URL / BLOG LAIN

Soalan anda : Macam mana pula dengan gambar dari URL / BLOG LAIN ? Adakah ianya sama juga kaedahnya? 

Jawapan Pendekar : YA~! Sama sahaja kaedahnya. Anda tidak perlu pening kepala nak fikirkannya. Mudah bukan? Hehehehehe....

Dan berakhirlah tutorial kita kali ini. Semoga anda berpuas hati dan mendapat pengetahuan di sini. Pendekar akan kongsikan lagi teknik yang lain kepada anda di lain hari ya. Selamat bergembira~! (^_^)

KLIK LIKE BANYAK-BANYAK KALAU ANDA SUKA.. Miyahahahahaha~! (^_^)
Reactions:

2 comments:

Hai.. cat lover! meh lea komen kat sini.. kucen2 teman happy sgt kalau korang komen kat sini.. depa ckp.. thank you yu all yg encem, cute,lawo,cun,ganteng! he3..